Дълголетието не е една диета, а стил на живот
 
 
 
enbgdeitru
enbgdeitru

Дълголетието не е една диета, а стил на живот

Mediterranean Cuisine Mediterranean Cuisine

Част I

Бихте ли потърсили рецепта за по-дълъг живот? Моите баби и дядовци са живели между 86 и 96 години. В днешни времена аз имам много повече избор с какво да се храня и съм погълнат от информация за диети и здравословен начин на живот, но често се запитвам дали се храня по-правилно от колкото моите прародители и дали бих достигнал възраст като тяхната. Каква е връзката между храната и дълголетието? Днес с нашите познания се опитваме да копираме диетите на най-възрастните жители на планетата или съвременната хранителна култура е тази, която ни пречи да вървим по този път. Може ли съвременната храна, която различните компании ни предлагатq да ни помогне да достигнем достолепно дълголетие?

Има няколко зони по света, които са наситени с дълголетници. Една такава зона с най-много столетници е Чиленто – планинска областq разположена източно от Неапол. Това е и мястото, където американскияj диетолог Ансел Кийс се заселва. Тук той започва да изучава връзката между здравето и храната. Това е първият учен, който започва да проповядва средиземноморската диета, базирана на пресни плодове и зеленчуци, риба и зехтин като предпоставка за дълъг живот. Той умира през 2004 година на 20 ноември – два месеца преди да навърши 101 години. Това, което го впечатлява в началото на 50-те години, е значително редките случаи на инфаркт в изолирани планински области по крайбрежието в сравнение с тези в градските райони, на разстояние не по-голямо от 180 км. Той констатира, че причината за тази факти се дължи на начина на хранене. Разликата между по-богатите жители в градовете с тези по-бедните от планинските райони е, че последните се хранят предимно с растителна храна – зеленчуци и риба.

Ансел Бенджамин Кийс - 26 януари 1904 - 20 ноември 2004 г.

Делия Моринели

Делия Моринели, днес почти на 84 години, работи за професор Кийс и неговата съпруга в продължение на повече от 40 години като готвач. През 70-те години тя помогна за привличането на световното внимание към средиземноморската диета. Днес стопанисва мъничък ресторант с 8 маси на брега на Пиопи, недалеч от резиденцията на професора. До терасата на дома й, на хълм в крайбрежното село Пиопи, на два часа южно от Неапол, до Каса ди Делия, се достига по тесни каменни стъпала през градина. От масите, засенчени с лози, вечерята гледа към Тиренско море, където уиндсърфърите оставят бели следи в искрящата синя вода.

Терасата на ресторант A Casa di Delia

„Той искаше да яде това, което готвих за Джанино”, често споделя Делия, усмихвайки се на 87-годишния си съпруг, бивш рибар. Кийс измисли термина „средиземноморска диета“, като описва подробно нейните ползи - и някои от рецептите на Делия – в книгата  „How to Eat Well and Stay Well the Mediterranean Way “, написана в съавторство със съпругата му и публикувана през 1975 г. Тя поставя иначе незабележителното рибарско селище Пиопи на картата на света. В старото палацо на брега на морето сега се намира музеят на средиземноморската диета, който подчертава ползите за здравето от консумирането на много плодове и зеленчуци, мазна риба, зърнени култури, отглеждани в района и ограничено количество месо.


Междувременно Делия е местна знаменитост и официален посланик на диетата. Тя често разказва за експериментите, които проф. Кийс е провеждал със себе си. Когато само за десетина дни преминавал към американския начин на хранене, е получавал проблеми  със своето кръвно налягане. Оплаквал се е, че главата му ще се пръсне от болки.

Това, което се поднася на трапезата, расте локално и днес тя продължава да готви по този начин, със свежи продукти и прясно пресован зехтин.  

Read 878 times

Естествен антибиотик, силно антивирусно действие

Who's Online

We have 84 guests and no members online